Hızlı Şarj Nedir?

Günümüzde çoğu büyük telefon markaları, gelişmiş hızlı şarj cihazları ile geliyor. Hızlı şarj cihazları nasıl çalışır ve nasıl daha da hızlanırlar?

Hızlı Şarjın Yükselişi

Pek çok akıllı telefon üreticisi, daha fazla kullanıcıya ulaşmak ve çıkardığı modeli daha cazip kılmak amacıyla hızlı şarj sistemini kullanıyor. Bu şirketler hızlı şarj yöntemi ile telefonları pazarlamak için ‘30 dakikada yüzde 80 şarj’ veya ‘bir saatten kısa bir sürede tam şarj’ gibi sloganları kullanıyor. Telefonlarını şarj etmek için uzun bir süre beklemek istemeyen kullanıcılar da daha çok bu tür modellere yöneliyorlar.

Hızlı Şarj Olmanında Kapasitesi Vardır?

Akıllı telefon pilleri, içinden bir akım geçtiğinde şarj olur. Daha yüksek akım ve daha yüksek voltaj, pilleri daha hızlı şarj eder, ancak alabilecekleri bir sınır vardır. Şarj kontrolörü (IC) akımdaki tehlikeli ani yükselmelere karşı koruma sağlar.

Denetleyici yongası aküye giren ve çıkan genel elektrik akışını düzenler. Genel olarak konuşursak, lityum-iyon kontrolörleri, pilin hücre akımını ve voltajını ölçüp akan akımı ayarlayarak pilin şarj ettiği akımı (amper cinsinden) tanımlar. Bazıları giriş voltajını değiştirmek için DC’den DC’ye dönüştürücü kullanır. entegre devreler, akım akışını artırmak veya azaltmak için şarj cihazı girişi ile pil terminali arasındaki direnci ayarlar.

Şarj kontrolörünün çektiği akım miktarı genellikle telefonun yazılımı tarafından belirlenir.

Hızlı Şarj (Quick Charge)

Standart adaptörler 5 volt ve 1 amper seviyelerinde güç sunarlar; bu yüzden 2015’ten önceki telefonlar bugünkülere göre daha yavaş şarj olurlar. Quick Charge adaptörleri ise 9 volt 2 ampere kadar yükselebiliyor. Bu ise telefonunuzun da desteklemesi halinde, daha hızlı şarj anlamına geliyor.

En son Quick Charge 3.0 teknolojisi ise voltajı 20 volta kadar çıkarabiliyor. Bu sayede telefonunuzu uzun saatler şarjda bırakmanıza gerek kalmıyor; banyo yapmadan önce şarja takmanız ve döndüğünüzde telefonunuzu yüzde 50’nin üzerinde bulmanız mümkün. Qualcomm, Quick Charge 3.0’ın Quick Charge 2.0’dan yüzde 40 daha hızlı olduğunu iddia ediyor.

Bu arada bazı üreticiler, Quick Charge yerine kendi hızlı şarj teknolojilerini kullanıyorlar. Örneğin Oppo ve OnePlus, telefonlarında sırasıyla VOOC ve Dash Charge teknolojilerini kullanıyorlar. Dash Charge, OnePlus’a göre yarım saatte yüzde 60 şarja ulaştırıyor.

Özetle Quick Charge ve diğer hızlı şarj teknolojileri, önümüzdeki yıllarda standart haline gelecek. Ancak Quick Charge’ı desteklemeyen bir telefonunuz varsa, bize sorarsanız sadece bunun için yeni bir telefon satın almanıza gerek yok.

RELATED POSTS