Günümüzde çoğu büyük telefon markaları, gelişmiş hızlı şarj cihazları ile geliyor. Hızlı şarj cihazları nasıl çalışır ve nasıl daha da hızlanırlar?
Hızlı Şarjın Yükselişi
Pek çok akıllı telefon üreticisi, daha fazla kullanıcıya ulaşmak ve çıkardığı modeli daha cazip kılmak amacıyla hızlı şarj sistemini kullanıyor. Bu şirketler hızlı şarj yöntemi ile telefonları pazarlamak için ‘30 dakikada yüzde 80 şarj’ veya ‘bir saatten kısa bir sürede tam şarj’ gibi sloganları kullanıyor. Telefonlarını şarj etmek için uzun bir süre beklemek istemeyen kullanıcılar da daha çok bu tür modellere yöneliyorlar.
Hızlı Şarj Olmanında Kapasitesi Vardır?
Standart adaptörler 5 volt ve 1 amper seviyelerinde güç sunarlar; bu yüzden 2015’ten önceki telefonlar bugünkülere göre daha yavaş şarj olurlar. Quick Charge adaptörleri ise 9 volt 2 ampere kadar yükselebiliyor. Bu ise telefonunuzun da desteklemesi halinde, daha hızlı şarj anlamına geliyor.
En son Quick Charge 3.0 teknolojisi ise voltajı 20 volta kadar çıkarabiliyor. Bu sayede telefonunuzu uzun saatler şarjda bırakmanıza gerek kalmıyor; banyo yapmadan önce şarja takmanız ve döndüğünüzde telefonunuzu yüzde 50’nin üzerinde bulmanız mümkün. Qualcomm, Quick Charge 3.0’ın Quick Charge 2.0’dan yüzde 40 daha hızlı olduğunu iddia ediyor.
Bu arada bazı üreticiler, Quick Charge yerine kendi hızlı şarj teknolojilerini kullanıyorlar. Örneğin Oppo ve OnePlus, telefonlarında sırasıyla VOOC ve Dash Charge teknolojilerini kullanıyorlar. Dash Charge, OnePlus’a göre yarım saatte yüzde 60 şarja ulaştırıyor.
Özetle Quick Charge ve diğer hızlı şarj teknolojileri, önümüzdeki yıllarda standart haline gelecek. Ancak Quick Charge’ı desteklemeyen bir telefonunuz varsa, bize sorarsanız sadece bunun için yeni bir telefon satın almanıza gerek yok.